De eerste vrijwilligers voor het huisbezoekproject 70+ hebben zich al aangemeld

De eerste vrijwilligers voor het huisbezoekproject 70+ hebben zich al aangemeld

Welzijnsorganisatie SAM is bezig met het opstarten van het huisbezoekproject 70+ en zoekt vrijwilligers (M/V) voor eenmalige informatieve huisbezoeken bij mensen boven de 70 jaar binnen de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Het wordt in Nederland steeds moeilijker voor ouderen en hun mantelzorgers om de juiste weg te vinden in het enorme aanbod aan voorzieningen en regelingen. Het informatief huisbezoek van Welzijnsorganisatie SAM gaat hierbij ondersteunen.

Aan de hand van een vragenlijst heeft een vrijwilliger een persoonlijk gesprek met de oudere. Informatie verstrekken staat voorop, vaak kunnen mensen hiermee direct hun voordeel doen.

In andere gevallen maakt de persoon er misschien pas in de toekomst gebruik van, maar weet de oudere in ieder geval waar hij of zij met vragen terecht kan.

Is er behoefte om dieper op een of meer onderwerpen in te gaan, dan is een vervolgafspraak met een professional zo gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld zijn met de wijkverpleegkundige, een ouderenadviseur, een notaris of een andere deskundige.

De vragenlijst, die de vrijwilliger samen met de ouderen invult, wordt verwerkt tot een anoniem rapport. Dit rapport geeft inzicht in wat er bij ouderen leeft en speelt. De verkregen informatie kan worden gebruikt voor het beleid van SAM en het ouderenbeleid van de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, maar geeft ook input voor het ouderenbeleid op provinciaal niveau.

Een vrijwilliger kan zijn of haar eigen tijd indelen en het huisbezoek zelf inplannen. De vrijwilliger kiest zelf hoeveel gesprekken per maand, per week of misschien wel per dag worden gevoerd en hoelang hij of zij actief wilt zijn voor het project. SAM vindt het belangrijk dat er ruim de aandacht en voldoende tijd wordt besteed aan de gesprekken, daarom kan een huisbezoek tussen de 1 en 2,5 uur duren.

Heeft u affiniteit met ouderen en houdt u van een goed gesprek? Bent u geïnteresseerd in de onderwerpen zorg, wonen, welzijn, financiën en mobiliteit en zou u uw gespreksvaardigheden willen trainen? Dan is dit vrijwilligerswerk wat voor u! Meld u aan bij Irja de Heij (coördinator van het huisbezoekproject 70+) via telefoonnummer 06-47565448 of e-mailadres i.deheij@samwelzijn.nl.

 

————————————————————————————————————————————–


Ter informatie:

 

Elke inwoner van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

ouder dan 70 jaar ontvangt in 2018 of 2019 een brief

via de gemeente met de aankondiging van het huisbezoek.

De bewoners die een huisbezoek wensen, kunnen dit n.a.v.

de brief aangeven.